Mammanpoikien kosto

Posted on Updated on

Huh huh minkä hulabaloon edellinen blogimerkintäni sai aikaan. Kiitosta sateli vasemmalta ja oikealta. (Tai no, ehkä ei vasemmalta.) Minulle kerrottiin esimerkeistä, joissa lapsille on hankittu kaikki pelit ja vehkeet, ja siltikin, tai juuri siksi, aikuiset piltit ovat olleet tyytymättömiä eivätkä suoriutuneet minkään alan osaajiksi eikä minkään alan töihin.

Ja soopaa satoi sisään niiltä, joiden mielestä asioita ei saa sanoa niin kuin ne selvästi ovat. Lainaukset kirjoituksessani olivat suoraan esimerkkitapauksen suusta ja tuosta alkuperäisestä jutusta Hesarista. Joidenkin suuttuneiden mielestä on ilmeisesti ihan ok, että 22-vuotias aikamies elää viidettä vuotta suoraan sossun luukulta, eikä viitsi mennä  minnekään opiskelemaan koska ei tiedä miksi isona haluaa.

Tuo esimerkkitapaus ei jutun perusteella tuntunut minusta mitenkään raasulta – vaikka näinhän monet kommentaattorit tuntuvat surkuttelevan. Voi voi ja oi voi, poikaparkaa, ei ole löytänyt kutsumustaan! No parin vuoden kuluttua ehkä tuleekin herätys, että haluaakin vaikkapa..lääkäriksi, tai Idols-tähdeksi!

Ja myös se taisi älähtää johon se kalikka kalahti. Ainakin mammapojat ovat ryhtyneet netissä hyvinkin aktiivisiksi vastarintataisteluun. Tai näin päättelin, sillä samana päivänä Facebook-sivuilleni hakkeroitiin, kuin myös spostiin ja MySpace sivuille. Myös www.uusisuomi.fi sivuilla oleva blogini – jonne tänä iltana oli tullut puolentoistasataa kommenttia! – oli joutunut hyökkäyksen kohteeksi.  Salasanani, jotka varmaankin olivat liian heikkoja, oli murrettu.

Oliko kyseessä itäeurooppalainen virus vai suomalaisten mammapoikien kosto?

30 thoughts on “Mammanpoikien kosto

    Raimo Vormisto said:
    16.7.2009 07:54

    Koska sinä alat, Nina, tehdä oikeita töitä ja lopetat syömästä muiden luomaa veropohjaa?

    Kun sinun CV:tä katselee, et ole vielä oikeita töitä nähnyt. Lisäksi on raukkamaista sinulta, kun heität tällaisen syyllistävän ”mammanpoika” kirjoituksen, jätäytyä kommentoimasta. Ikään kuin olisit muiden yläpuolella. Et ole. Menen Nina töihin ja alat tienataverotuloja valtiolle. Tälä hetkellä sinä vain syöt niitä. Onko muuten olemassa ”mammantyttöjä” vai unohditko heidät kokonaan?

    Henry Björklid said:
    16.7.2009 08:12

    No jaa…
    Muutama asia:
    – Jos esittää epäkohtia, muttei osaa esittää mitään ratkaisuja, on kyseessä pelkkä populismi.
    – Jos avaa tuollaisen blogin, olisi syytä myös olla valmis vastaamaan.
    Eli sitä saa mitä tilaa.

    Henry

    Jorma Nordlin said:
    16.7.2009 08:24

    ”Joidenkin suuttuneiden mielestä on ilmeisesti ihan ok, että 22-vuotias aikamies elää viidettä vuotta suoraan sossun luukulta, eikä viitsi mennä minnekään opiskelemaan koska ei tiedä miksi isona haluaa.”

    Valitettavasti niitäkin opiskelee, jotka eivät ole tienneet miksi isona haluavat ja se näkyy opintojen keskeyttämisprosenteissa.

    Muuten vähän asian vierestä kun toi haloo näyttää nousseen toimeentulotuen käytöstä, Helsingin sosiaalijohtaja pisti haisemaa noin 15 vuoden toimeentulotukien verran rahaa, somisti vähän konttoria. Teki sen vielä lain vastaisesti, eikä miestä saada pihalle kun esimies suojelee ja harhauttaa sosiaalilautakuntaa, pimittämällä tietoja.

    elättejä paljon said:
    16.7.2009 08:33

    Voisiko nyt rouva/neiti Kokoomuslainen kertoa milloin hän itse on ollut ”oikeasti” töissä eli tuottanut Suomen valtiolle jotain lisäarvoa ?.

    Sinun CV:si kyllä näyttää siltä, että olet ollut valtion verorahoista ihan saamapuolella. Vai olenko väärässä ?.

    ninasuomalainen responded:
    16.7.2009 09:27

    Hyvä Raimo Vormisto, Henry Björklid, Jorma Nordlin ja sinä joka rohkeasti nimettömänä solvaat:
    – suuri osa suomalaisista työpaikoista on tavalla tai toisella verotuloilla kustannettuja, koko julkinen sektori. Joten en koe olevana syypää siihen että olen ollut julkisella puolella, tai kansainvälisellä puolella töissä.
    – CVtäni luitte sen verran väärin että tällä hetkellä olen töissä kansalaisjärjestössä joka hankkii suuren osan varoistaan ihan itse. Toki kaikkien meidän – ihan kaikkien – palkat tulevat toisilta ihmisiltä, kulutuksen, ostamisen, palvelujen, verojen ms muodossa.
    – valitettavasti mammanpoikien rikollinen hakkerihyökkäys on kuormittanut ja sotkenut sivujani niin että en ole edes voinut kaikkia kommentteja hyväksyä. mm. uusisuomi.fi sivusto piti ylläpitään sulkea, siitä varmasi tehdään ilmoitus poliisille.
    – Henry Björklid, onko sinun mielestä nettihakkerointi ’ sitä saa mitä tilaa’ sarjaa? elo jos nörtit eivät pidä siitä mitä kirjoitetaan he laittomasti murtautuvat sivuille? vähän kuin että en pidä mitä joku sanoo tai kirjoittaa, niin nyrkillä vaan naamaan tai vähintäänkin kirjoitusvälineet hajoitettava?

    – mitä sitten ehdotan? no sitä, että ainakin toimeetulotuen saamiseen velvoite, ainakin hankkia joku peruskoulutus jos sitä ei vielä ole. Nuorislle miehille eikä naisille ei automaattisesti vuosi toisensa perään rahaa sossusta ilman että opiskellaan, haetaan töitä ja kenties käydäänkin. Tietty joku lyhyempi aika voi olla nk ilman velvoitetta esim puoli vuotta että saadaan asioita kuntoon.

    jaska said:
    16.7.2009 09:50

    ”- mitä sitten ehdotan? no sitä, että ainakin toimeetulotuen saamiseen velvoite, ainakin hankkia joku peruskoulutus jos sitä ei vielä ole. Nuorislle miehille eikä naisille ei automaattisesti vuosi toisensa perään rahaa sossusta ilman että opiskellaan, haetaan töitä ja kenties käydäänkin.”

    Mutta mitä tehdään niille sossun asiakkaille, jotka kieltäytyvät kaikesta?

    Henry Björklid said:
    16.7.2009 09:51

    En minä ole nettihäiriköinnistä puhunut mitään.

    Sait vain vastauksia sen mukaan kun et itse vastannut mitään.

    Mutta asiaan:
    Mistä löytyy meidän kaikille Oskuille opintopaikat?
    Oletko, ja jso olet, miten, sen puolesta että alkaisimme rakemntamaan todellista oppisopimusjärjestelmää?

    Henry

    Jorma Nordlin said:
    16.7.2009 10:00

    Tässä Niina Suomalaiselle:
    ”Jos henkilön toimeentulotuen tarve aiheutuu siitä, että hän on ilman perusteltua syytä kieltäytynyt yksilöidysti ja todistetusti tarjotusta työstä tai sellaisesta työvoimapoliittisesta toimenpiteestä, joka kohtuullisen pitkän ajan turvaisi hänen toimeentulonsa tai jos hän on laiminlyönnillään aiheuttanut sen, ettei työtä tai työvoimapoliittista toimenpidettä ole voitu tarjota hänelle, perusosan suuruutta voidaan alentaa hänen osaltaan enintään 20 prosenttia.”
    (Toimeentulotukilaki 10.1§)

    Ei tarvitse näissä Oskun tapauksissa muuta kuin työvoimapoliittisena toimenpiteena koulutukseen.
    Tietenkin pitäisi ensin selvittää kiinnostuksen kohteita ammatinvalintapsykologin luona työkkärissä. Motivaatiota voisi löytä kiinnostuksenkohteiden etsimiseen, kun toimeentulotukea voidaan pienentää.

    Valtuuston pitää laittaa Helsingin sosiaalitoimeen vauhtia vastaavien tapausten osalta. Ei tarvitse muuta kuin noudattaa lakia. Tiedän ettei Helsingissä toimi sosiaalipalvelut, eikä työvoimapalvelut. Nää pitäisi saada kuntoon, niin Oskun kaltaisia tapauksia ei juurikaan tulisi, ne ohjautuisivat opin tielle.

    elättejä paljon said:
    16.7.2009 10:57

    ”Joten en koe olevana syypää siihen että olen ollut julkisella puolella, tai kansainvälisellä puolella töissä.”

    Hyvä Nina, en tarkoittanut enkä mielestäni solvannut sinua vaan esitin vain kysymyksen/toteamuksen. Jos näin tein niin, Anteeksi !

    Tuo ylläoleva lausahduksesi sopisi myös hyvin tämän Oskun suuhun; tuskin hänkään kokee olevansa suuri syypää tilanteeseensa :).

    Itse olen ollut n. 25 vuotta koti-ja ulkomailla(tälläkin hetkellä) töissä yrityksissä. Julkisesta hallinnosta on kokemusta vain n. vuoden verran.

    Minun mielestäni verovarojen käyttöä pitäisi rajoittaa myös näiltä jatkuvasti julkishallinnon piirissä työskenteleville esim. 5 vuotta verovaroilla töissä ja taas 5 vuotta ihan markkinataloudessa toimivissa yrityksissä.

    Silloin ehkä voisi olla näkemystä enemmän lausuntojen antamiseen, kun on näkemystä muualtakin kuin veroautomaattihallinnossa toimimisesta.

    Jorma Nordlin said:
    16.7.2009 11:54

    Entäs Oskulle tollanen koiranulkoilutushomma:

    http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/200907159864055_ul.shtml

    Central Parkissa 6000 $:n kuukausiliksat hauvojen ulkoiluttamisesta.

    Escobar said:
    16.7.2009 14:30

    ”Mutta mitä tehdään niille sossun asiakkaille, jotka kieltäytyvät kaikesta?”

    Lopetetaan rahan syytäminen?

    jonezo said:
    16.7.2009 15:00

    Mielenkiintoista että syytät mammanpoikia teosta johon harva mammanpoika on valmis tai edes kykenevä. Ilmeisesti mielestäsi mammanpoikuus jo itsessään on rikollista?

    Tietoliikenne ja -turva asiantuntijana (Valtion palkkalistoilla olen minäkin) tosin pidän kräkkereitä ja ddossaajia imbesilleinä, mutta se on toinen juttu se.

    jonezo said:
    16.7.2009 15:03

    ”Minun mielestäni verovarojen käyttöä pitäisi rajoittaa myös näiltä jatkuvasti julkishallinnon piirissä työskenteleville esim. 5 vuotta verovaroilla töissä ja taas 5 vuotta ihan markkinataloudessa toimivissa yrityksissä.”

    Mitenkäs meidän näiden julkishallinnon ihmisten teknisenä tukena toimivien kanssa on, onko meidänkin mentävä oikeisiin töihin?

    Touko said:
    16.7.2009 19:30

    Tekisi mieli kommentoida jotenkin, mutta kommentti varmaan sensuroitaisiin.

    Typerryttävää itsekritiikin puutetta.

    Eräs veronmaksaja said:
    16.7.2009 20:42

    1. Kärkevät vastaukset kirjoitukseesi johtunevat lähinnä siinä ilmenneestä vastenmielisestä heikompiosaisiin kohdistuvasta halveksunnasta.
    2. Sinä et tietenkään lokoisassa suojatyöpaikassasi lojuessasi asiaa ymmärrä, mutta kommentoin anonyymisti, koska elän ns. reaalitodellisuudessa, jossa omalla nimellä julkisesti esitetyt mielipiteet vaikuttavat työnsaantiin ja harvoin positiivisella tavalla. Sähköpostiosoitteesta ilmenee henkilöllisyyteni.
    3. Sivujesi hakkerointi oli erittäin typerä teko siksi että
    a) Se oli rikos
    b) Sen seurauksena käsittämättömän iljettävä raapustuksesi, josta ilmenee varsinkin rivien välistä ”työväenpuolueen” asenne kaikkia niitä kohtaan, joille pappa ei ole hankkinut ensimmäistä jahtia rippilahjaksi, on poistettu verkosta. Onneksi internet ei unohda.
    4. Ansioni ovat viime aikoina olleet melko hyvät (ainakin virallisten tilastojen mukaan ylimmässä desiilissä), tosin Suomea koskemattomista asioista johtuen kassavirtaan saattaa lähiaikoina tulla melkoinen lovi. Kirkosta olen (luojan kiitos) eronnut jo vuosia sitten, mutta siltikin yritykseni tukee kaltaisesi ihmisvihaajan puuhapaikkaa sadoilla euroilla vuodessa. Olisiko tähän epäkohtaan mielestäsi syytä puuttua? Onko motiivisi kehitysmaissa työskentelyyn se, että tapaat(?) sen yhteydessä ihmisiä, joita kohtaan voit tuntea ylemmyyttä?

    Hyvää jatkoa norsunluutorniisi. Toivottavasti et koskaan joudu kosketuksiin tosielämän kanssa. Voin etukäteen kertoa, ettet pärjäisi.

    Raimo Vormisto said:
    16.7.2009 21:53

    Nina Suomalainen: ”suuri osa suomalaisista työpaikoista on tavalla tai toisella verotuloilla kustannettuja, koko julkinen sektori.”

    Suomessa on byrokratiaa ja julkistasektoria 20 miljoonaisen kansan pyörittämiseen, mutta ku n meitä on vain noin 5 miljoonaan. Löysiä on paljon ja suojatyöpaikoissa aivan liian moni, jonka ansiot on korkeintaan poliittisella puolella. Löysät pois ja mapinkantajat virastoista hiiteen niin saadaan vapautuneet rahat vaikka terveydenhuoltoon.

    Nina Suomalainen: ”Joten en koe olevana syypää siihen että olen ollut julkisella puolella, tai kansainvälisellä puolella töissä.”

    Kuka siihen on syypää muu kuin sinä itse Nina? Ei sinua ole pakotettu julkisen sektorin suojatyöpaikkoihin, mutta olet mennyt kun niiden tehtävät on siistejä ja kevyitä. Joku jo ehdottikin, että julkisen sektorin töille pitäisi olla kiintiö yhdelle henkilölle: Max. 5 vuotta julkisella sektorilla per henkilö ja sitten tienamaan niitä verovaroja yksityiselle puolelle, jotta saadaan taas rahaa julkisen sektorin suojatyöpaikkojen rahoittamiseen.

    nuori mies said:
    17.7.2009 01:50

    Nina, ei pidä provosoitua siitä, jos moni ei ole kanssasi samaa mieltä. Nämä ovat keskustelua varten ja nettikeskusteluissa yleensä esiintyy kärkkäitäkin kommentteja. Se pitää vain kestää, että ihmisiä on joka lähtöön.

    Laman aikaan, kun työttömyys lisääntyy, tuollaiset kannanotot ovat omiaan saamaan aikaan kiivasta polemiikkia. Aina pitää etsiä syntipukki ja kepittää jotakuta ja nuoret ovat siihen hyviä kohteita. Joskaan 30-40% nuorisotyöttömyyden vallitessa se ei ole kovin viisasta, jos ajattelit politikon uraa. Suurinosa suomalaisista ei kuitenkaan porvarillisia ole, että se kohderyhmä kannattaa valita tarkoin.

    Kun kyseessä on kuitenkin yksityishenkilö, jonka vedät mukaan kannanottoihisi, niin oletko ajatellut, että miten korrektia se oikeastaan on?

    On ihmisiä, jotka ovat eläneet aina sosiaaliturvan varassa. Sen ei luulisi tulevan yllätyksenä, että heitä on jokaisessa maassa. Suomessakin on nimeltä mainitsemattomia kansanryhmiä, jotka eivät juuri työtä tee, vaikka ovat terveitä. (en sano suoraan, ettei leimata rasistiksi.)

    On jopa korkeastikoulutettuja ikityöttömiä kortistot pullollaan. Akateeminen työttömyys on ainoastaan kasvanut koko 2000-luvun ja on nyt korkeampi kuin viime laman aikana. Eihän julkinen sektori voi loputtomiin työllistämisvastuuta kantaa ja keksiä mukavia eläkevirkoja?

    Koulutus on kokenut inflaation, että se ylikouluttautuminen yhä harvemmin lyö leiville.
    Tiedän monta ihmistä, jotka ovat suorittaneet useita ammattitutkintoja, eivätkä vieläkään ole saaneet töitä. Jollakin oli niitä jopa kuusi. Siinä vähän perspektiiviä. Kaikki on kovin suhteellista, riippuu ainoastaan mistä sitä katsoo.

    Suomen laki sanoo selkeästi, että toimeentulo taataan jokaiselle kansalaiselle tarpeen mukaan. Almuilla eläminen ei ole mitenkään hohdokasta ja se pidemmän päälle nujertaisi kenet tahansa. Se toimeentulotuki on kuitenkin halpa hinta yhteiskuntarauhan säilyttämisestä. Maailmalla on suurkaupunkeja, joiden tietyillä alueilla on käytännössä menossa jatkuva sotatila.

    Minä en usko SDP:n tempputyöllistämiseen… no yhtäkaikki vielä vähemmän uskon ihmisten syyttelyyn ja holhoamiseen.

    Buji said:
    18.7.2009 06:25

    Sosiaaliturva on tehty sairauden ja vanhuuden varalle. Järjestelmä ei kestä nuoria ja terveitä vapaamatkustajia. Huoltosuhteemme heikkenee suurten ikäluokkien eläköitymisen ja sosiaalisen maahanmuuton vuoksi. Suomalainen nuorimies ei ole motivoitunut uhrautumaan koko yhteiskunnan pelastamiseksi, kuten isoisänsä oli. Miksi? Sitä sopii virkanaisten ja naispoliitikkojen kysyä itseltään.

    Pekka said:
    18.7.2009 12:58

    Nina sinällään puhuu asiaa. Tosin etevältä vaikuttavasta 22-vuotiaasta ei sinällään välttämättä tarvitse olla huolissan.

    Auttaisi tokin 22-vuotiasta jos vaikka menisi opiskelemaan ja kokeilemaan mikä viehättää.

    4 vuodessa olisi aika monta juttua voinutkin käydä jo läpi. Kotona luovuus ei aina ole parhaimillaan. Tekeminen luo kokemusta, mistä voi peilata mielenkiintoja.

    Henry Björklid said:
    18.7.2009 18:54

    Kyse on siis siitä, että jos yhteiskuntaa tai sen osoa kritisoi, pitäisi pystyä antamaan jokin ratkaisumalli.

    Ainakin jos on ammatiltaan politikko.
    Mikä on Nina Sinun ratkaisumallisi?

    Henry

    ninasuomalainen responded:
    20.7.2009 17:51

    Henry Björklid: kysymykseesi jo vastasinkin pari päivää sitten, ole hyvä katso ylempää aiempi vastaukseni.

    ninasuomalainen responded:
    20.7.2009 17:52

    PS. Henry, vielä: ammattini ei ole poliitikko. Se on minulle toistaiseksi vain kallis ja paljon aikaa vievä harrastus. Palkan eteen teen ihan jotain muuta.

    Jorma Nordlin said:
    20.7.2009 20:27

    ”Kyse on siis siitä, että jos yhteiskuntaa tai sen osoa kritisoi, pitäisi pystyä antamaan jokin ratkaisumalli.

    Ainakin jos on ammatiltaan politikko.
    Mikä on Nina Sinun ratkaisumallisi?”

    Juuri tämä tekee niin monesta kritiikistä epä-älyllistä, kun ei ole esittää perusteltua vaihtoehtoa. Ylipäätään miksi silloin edes vaivautuu edes kritisoimaan, mitä sillä oikein hakee?

    yrittäjä said:
    21.7.2009 02:14

    Ensinnä ihan siitä alkuperäisestä artikkelista. Osku sanoo: ”Työttömyyteni syynä on yksinkertaisesti se, ettei minulla ole koulutusta mihinkään ammattiin. Se taas johtuu siitä, etten vielä tiedä, mikä minusta tulee isona.”

    Tunnen itse useampia peruskoulupohjalta ponnistavia henkilöitä, joilla on ollut ihan normaalisti palkattu vakituinen työpaikka. Vieläpä edellisen laman aikaan hankittuna. Siitä en ole varma, ovatko he kokeneet ko. ammatit juuri niiksi, joita haluavat ”isona” tehdä – mutta ovatpa tehneet töitä ja maksaneet veronsa, kasvattaneet perheensä jne.

    Toiseksi, alkuperäiseen Osku-postaukseen nimimerkki nuori mies kommentoi mm. seuraavaa: ”Palautathan mieleesi miksi yrittäjä perustaa yrityksen – vaurastuakseen. Miksi yrittäjä palkkaa työntekijän – saadakseen tuottoa itselleen. Työnteko on siis rikkaitten rikastuttamista.”

    Nuori mies voisi itse palauttaa mieleensä mitä muuta sen yrittäjän on huomioitava kuin vain vaurastumistavoite. Yrittäjä joutuu miettimään yrityksensä liiketoiminnan alusta lähtien ja ottamaan melkoisen riskin mm. omasta ja perheensä toimeentulosta. Töihin tuleva työntekijä tietää olevansa palkkasuhteessa ja erilaisten suojakseen säädettyjen lakien piirissä. Työntekijälle maksetaan käytännössä riskitöntä palkkaa siitä, että hän lisää yrityksen arvoa. Yrittäjää ei yrittäjäriskeiltä suojaa juuri mikään.

    Olen itse mennyt ensi kertaa töihin 14-vuotiaana ja perustanut reilusti alle nelikymppisenä kolme yritystä; yhteensä näistä firmoista on valtion kirstuun valunut miljoonia euroja verotuloja.

    Maksan ilomielin veroja siitä, että meillä on hyvä koululaitos ja toimivat, ihmisystävälliset ja motivoituneen, reilusti palkatun henkilökunnan
    tarjoamat terveys-/hyvinvointipalvelut.

    Loisimisesta en kovin mielelläni maksa. Loisiksi katson Oskun tyyppiset itsensä etsijät, jotka eivät koe toisten rahoilla elämistä edes ongelmaksi, sekä mm. sosiaalitoimenjohtajat, jotka eivät kykene elämään ilman 20 000 euron työpöytää. Tällaisia ”johtajia” ei taida enää löytyä monestakaan yrityksestä. Tuplaten naurettavampaa on, että kukaan ei muka voi tällaiselle rahan hassaamiselle mitään.

    Systeemin ei tulisi mahdollistaa loisimista ts. rahan väärinkäyttöä millään tasolla. Antaakseni konkreettisia ehdotuksia:
    – toimeentulotuelle täytyy laittaa aikaraja ja selkeämmät myöntöperusteet.
    – Suomessa on aivan varmasti tekemätöntä työtä, jonka tekemisestä voitaisiin maksaa toimeentulotukea vastaava tai jopa parempi korvaus, etenkin jos hallintobyrokratiastakin samalla karsittaisiin. Tiukimmillaan tämä työ saattaisi muistuttaa jopa asevelvollisuutta, erotuksena karttuva eläke ja kansantalouden kannalta välittömästi näkyvät tulokset (esim. tienrakennus tai sairaalan remontointi).
    – Paavo Voutilaisen esimiehelle valtuudet erottaa alaisensa ja/tai peruuttaa tehdyt ostokset
    – Erilaisten tukien huomattava yksinkertaistaminen siten, että itse tukia ei pienennetä mutta niiden hakemisen perusteet ja itse hakuprosessi ovat selkeämpiä ja asiakasystävällisempiä. Samalla tiputetaan organisaatiosta turhat rönsyt tekemään tuottavampaa työtä kuin esim. manuaalinen hakemusten käsittely tai opintotukien takaisinperintä.

    Henry Björklid said:
    21.7.2009 03:54

    Ninalle:
    Ehdotat siis koulutusta. Hyvä!
    Entä se 20 % joka ei päässyt pääsykokeiden mukaan koulutukseen + ne ’Oskut’ jotka eivät edes hakeneet? Mitä heidän pitää tehdä? Hakea ensi vuonna uudelleen, niinkö?

    Henry

    Henry Björklid said:
    21.7.2009 04:04

    Yrittäjä!
    Toivon että tulet keskustelemaan USarin, vaikkapa Ninan sivuille, koska siellä on taas avattu hänen bloginsa tällä samalla aiheella.

    Tässä kuitenkin lyhyesti kommentoin tätä Sinun kirjoituksen osaa:
    ”Suomessa on aivan varmasti tekemätöntä työtä, jonka tekemisestä voitaisiin maksaa toimeentulotukea vastaava tai jopa parempi korvaus, etenkin jos hallintobyrokratiastakin samalla karsittaisiin. Tiukimmillaan tämä työ saattaisi muistuttaa jopa asevelvollisuutta, erotuksena karttuva eläke ja kansantalouden kannalta välittömästi näkyvät tulokset (esim. tienrakennus tai sairaalan remontointi).”

    Pitkäaikaistyöttömänä olen ehdottanut vaikka mitä yhteiskunnallista työtä; nuoriso- ja vanhustyötä, puutöitä, mamujen kieli- ja tietokoneopiskelua. Olen käynyt Opetushallituksessa, Työkkärissä tietenkin, yrittänyt puhu EU-rahoitusihmisten kanssa jne.

    Yksi ongelma on; jos tekee ”ei-firmana”, eli halvemmalla kuin muut, sitä syyllistyy ”kilpailun vääristämiseen”.
    Lyhyesti: Me pitkäaikaistyöttömät tiedämme tasatarkkaan mitä me osaamme tehdä ja tiedämme myös kuinka mm. kunta ja valtio käyttää meitä hyväkseen.

    Jos perustat firman, voin taata että olet nesteessä työkkärin ja Kelan kanssa, jos jokin ei pelitä. Mutta sen asian kuvaaminen onkin pitempi juttu.

    Henry

    Jorma Nordlin said:
    21.7.2009 09:38

    ”Systeemin ei tulisi mahdollistaa loisimista ts. rahan väärinkäyttöä millään tasolla. Antaakseni konkreettisia ehdotuksia:
    – toimeentulotuelle täytyy laittaa aikaraja ja selkeämmät myöntöperusteet.”

    Tuella on selvät myöntöperusteet, se ei ole ongelma. Jo laissa on mainittu, että tuki on viimesijainen ja se on myös tilapäisluonteinen toimeentulomuoto. Toimeentulotuen jälkeen seuraa, joko eläke esim. sairaseläke tai sitten ansiotyö tms.

    Tässä ketjussa aikaisemmin lainasin toimeentulotukilain kohtaa, jossa oli mainittu, että tukea voidaan alentaa 20% jos heittäytyy passiiviseksi. Tämä alennus voidaan tehdä vielä kaksi kertaa, eli tulee siis tuntuva alennus jos ensin alennetaan 20% ja sen jälkeen toiset 20%.

    Olen itse lukenut toimeentulotukilakia ja lakia työvoimapalveluista, siltä osin asia on kunnossa, ongelmana ovat viranomaiset, ne eivät noudata näitä lakeja eivätkä siten toimi niiden mukaan.

    Sanaa ”loisiminen” pidän tässä turhan rajuna, itse puhuisin jonkinlaisesta alkavasta syrjäytymisestä ja siihen pitäisi heti alkuvaiheessa puuttua. Suomessa on aikanaan ollutkin työvelvollisuus sitä ei enää ole. Toisaalta pelkät velvollisuudet kun eivät auta jos ei ole aitoja mahdollisuuksia.

    Nyt tietysti tässä tilanteessa Oskun kaltaisten henkilöiden tilanne on entistä huonompi, kun työttömiä tulee lisää. Myös työnantajat ovat hyvin tarkkoja ja jopa ennakkoluuloisia. Esim. käytännössä yli 40-vuotias kesätyötä hakeva ei juurikaan saa töitä, tietenkin poikkeuksia on, mutta ne ovatkin vain poikkeuksia. Myös työvoimatoimistojen rekrytoivilta kursseilta harva saa työharjoittelupaikkaa tai edes pysyvästi työllistyy.

    nuori mies said:
    21.7.2009 11:01

    Yrittäjä:

    Rahan tekeminen ja vaurastuminen on ainoastaan yksi yrittäjän motivaattori, minkä vuoksi hän yritystä pyörittää. En aikonut tietenkään kirjoittaa koko teoriaa ja kertoa millainen riski siihen liittyy.

    Riskiä toki pienentää sosiaaliturva. Sinne sinäkin yrittäjänä olet tervetullut sen jälkeen, kun olet kaiken omaisuutesi myynyt, yrityksen lopettanut kannattamattomana ja rahat käyttänyt ensin elämiseen.

    Tässä yhteiskunnassa on se hyvä puoli, että on olemassa jokin turvaverkko, johon tukeutua.

    Toki olisi hyvä, jos pienyrittäjä voisi saada tukea tilapäiseen ahdinkoon, mutta nykyisellään pitää ensin olla täysin toimeton, että mitään tukea saisi. Yrittäjyydestä rangaistaan.

    Ehdottamasi pakkotyöt ovat jo tosin käytössä, kuten työmarkkinatuella harjoittelu, että se ei ole mitään uutta. Tekemätöntä työtä, noh tuohan olisi pakkotyötä ja peräti kommunismia. Ketä se työnteko sitten enää hyödyttäisi, jos ihmisille ei tarvitsisi palkkaa maksaa? Sinua?

    Otin jo kantaa aiemmassa kirjoituksessani palkkaukseen liittyvään byrokratiaan ja sivukuluihin. Sinne ne työpaikat sitten häviävät, kun riski on liian suuri.

    Ei palkkasuhde ole suinkaan riskitön, sehän voi loppua milloin vain. Nykyisin kirjoitetaan ties minkälaisia työsopimuksia. Niitä mukavia riskittömiä töitä on aika vähän.

    kommentoija said:
    22.7.2009 18:59

    Onko Oskun suurin ongelma nyt siis se, ettei hän häpeä nostaessaan sosiaaliturvaa? Yhteiskunnan tuen varaan joutuvien pitäisi vielä ruoskia itseään ja pyydellä anteeksi, kun ovat ”loisia”?

    Kaveri on kuitenkin vaivautunut tekemään pätkätöitä työkkärin harjoittelupaikoissa – ja vakituinen duuni ei välttämättä tosiaankaan ihan helposti niiden kautta tule, ottaen huomioon nykyiset nuorisotyöttömyysluvut.

    Mutta älä huoli, Nina – hinnanhan Osku oletetusta toimettomuudestaan maksaa, mies ei tule toimeentuloturvallaan viettämään lähellekään yhtä täysipainoista elämää kuin sinä, ei sillä rahalla paljon käydä konserteissa ja mökkeillä. Eurojakin maksat todennäköisesti enemmän golf-osakkeestasi kuin veroja työtä vieroksuvien elämäntapaintiaanien takia.

    Österbotten said:
    24.7.2009 10:42

    Mitäs Nina aikoo teherä näil kasvavil joukool ammattitairottomia maahanmuuttajia joiton alkan löytyä norkoolemasta meiränkin markilta?

Kommentointi on suljettu.